دتكتورهاي دودي خطي يا بيم دتكتورها:


آشکارساز دود یکي از مهمترين انواع آشكارسازهاي مورد استفاده در سيستم اعلام حريق است که وجود دود را بطور خودکار به عنوان يكي از نشانه هاي اصلی آتش سوزی آشكاركرده و به سيستم اعلام حريق(پنل مركزي) اعلام كرده و يا سيگنال مرتبط را به آن ارسال مي نمايد.
دو نوع اصلی آشکارسازهای دود وجود دارد: فوتوالکتریک (نوری) و یونیزاسیون (فرایند فیزیکی).

دتکتور دود یونیزاسیون:


آشکارساز های دود نوع یونیزاسیون از دو صفحه‌ی فلزی روبروی هم تشکیل می‌شوند که به قطب مثبت و منفی تغذیه وصل شده‌اند. درون محفظه‌ی دتکتور ماده‌ رادیواکتیوي وجود دارد که دائما بین صفحات تشعشع راديو اكتيو ساطع مي كند. این تشعشعات با مولکول‌های هوا برخورد کرده و آنها را يونيزه می کنند. هواي يونيزه جريان ضعيفي بين دو صفحه برقرار مي كند. هنگامی که دود وارد محفظه می شود، باعث کاهش ذرات یونیزه شده و جریان یون ها را مختل می کند ، بنابراین با کاهش آن به یک مقدار از پیش تعیین شده دتکتور را فعال می کند.

مزایای دتکتور های دود از نوع یونیزاسیون:
حساسیت بسیار بالا نسبت به ذرات کوچک و نامرئی دود
عملکرد سریعتر نسبت به سایر دتکتورها در برابر آتش های سریع شعله ور شونده

معایب دتکتور های دود از نوع یونیزاسیون:
حساسیت نسبت به ذرات دود با قطر کمتر از یک میکرون
اختلال در نحوه عملکرد توسط ملکول¬ دودهایی که دارای خاصیت ضد یونیزه می¬باشند
حساسیت نسبت به فشار هوا و رطوبت و گرد و غبار های رسانای ناشی از مواد مختلف
نرخ بالای ایجاد آلارمهای کاذب


مکان های مناسب نصب دتکتوردودی نوع یونیزاسیون :
اتاق های تمیز
اتاق های کامپیوتر
داکت های هوای مکانیکی
مکان هایی که به روش های تشخیص حساس نیاز دارند

دتکتور های دود از نوع فتوالکتریک:


دتکتورهای دود نوع فتوالکتریک از یک LED فرستنده‌ی نوری، یک محفظه دود و یک حسگر گیرنده‌ی نوری كه در ديد مستقيم آن قرار دارد، تشکیل می‌شوند. وقتی دود وارد محفظه‌ی دود دتکتور می‌شود، اشعه‌های نور به ذرات دود برخورد می‌کنند و پراکنده می‌شوند. کاهش شدت نور باعث كاهش جريان خروجي در حسگر گيرنده شده و در سطح مشخصي از سيگنال به عنوان حريق درنظر گرفته شده و سيگنال خروجي فعال مي شود. در نوع ديگري از اين آشكارسازها فرستنده و حسگر گيرنده در ديد مستقيم يكديگر نبوده و در حالت نرمال هيچ نوري به گيرنده نمي رسد. چنانچه دود وارد محفظه شود ذرات دود مانند آينه هاي كوچك نور را پراكنده كرده و باعث رسيدن نور به گيرنده مي شوند. در نتيجه سيگنالي در خروجي حسگر ايجاد مي شود كه نشان دهنده ي وجود دود در محفظه است.

مزایای دتکتورهای دود از نوع فتوالکتریک:
حساس به ذرات مرئی دود
تشخیص آتش های با حرارت کم و كند سوز
ايجاد هشدار زودهنگام

معایب دتکتور های دود از نوع فتوالکتریک:
كاهش حساسیت به دليل آلودگی توسط گرد و غبار محيطي
هنیاز به تمیز شدن مداوم
نرخ بالای ایجاد آلارمهای کاذب

مکان های مناسب نصب دتکتوردودی نوع فتوالکتریک:
اتاقهاي كار اداري
اتاق های تمیز
سقف و كف كاذب
راهرو ها و میان تالار ها
اتاق های کامپیوتر
اتاق های مخابرات
اتاق های تجهیزات الکتریکی
اتاق خواب ها

دتکتور های دود از نوع نمونه گیر هوا:


زمانیکه نیاز به تشخیص سریع حریق در مراحل اولیه شکل گیری آن باشد، سیستم نمونه گیر هوا امکان سریعترین تشخیص دود را فراهم می کند. دتکتور های نمونه بردار هوا از سه بخش شامل دتکتور که شامل فن مکنده هوا و محفظه آشکارسازی است، لوله های نمونه گیری هوا که معمولا از نوع PVC و سایز4/3 هستند، و بخش های نمونه گیری که همان سوراخهای روی لوله ها و شلنگهای نمونه گیری می باشند، تشکیل می شوند. از طریق سوراخ های روی لوله ها، فن درون آشکار ساز هوای محیط را به داخل محفظه می کشد و در آنجا وجود دود و میزان آن را در هوا اندازه گیری می کند. به منظور حذف تشخیص های اشتباه، دتکتورهای نمونه گیر از مجموعه فیلترها و یا از تکنولوژی ذره شمار لیزری جهت فیلتر کردن گرد و غبار و ذرات باقی مانده استفاده می کنند.

کاربرد دتکتورهای نمونه بردار هوا:


از موارد استفاده از این دتکتورها می توان به مناطق مخابراتی، اتاق های کامپیوتر، دیتا سنتر ها، بیمارستان ها، انبارهای مواد منجمد و دیگر فضاهای سرد، ایستگاه های برق و نیروگاه ها، معادن، موزه ها، گالری های هنری، اتاقهای با سقف های بسیار بلند مانند کلیساهای جامع، انبارها و حتی سالن های تولید و دیگر فضاهای صنعتی اشاره کرد.